Så viktig er vann for huden og helsen

Så viktig er vann for huden og helsen

Vann er noe av det viktigste du kan gi kroppen. Faktisk så er det slik at du kan overleve i flere uker uten mat, men kun noen dager uten vann. Kroppen vår består av 50 til 75 prosent vann og det oppbevares i muskler, fett og bein. Hvor mye vann du drikker gjennom dagen har alt å si for både helsen din og ikke minst, huden din. Vi har tatt en kikk på hvorfor vann er så viktig for deg og hvor mye du bør få i deg hver dag. 

Hvor mye vann bør du drikke?

Siden kroppen vår ikke er i stand til å lagre vann trenger vi påfyll hver dag. Hvor mye vann vi trenger daglig avhenger av størrelsen vår, forbrenning, klimaet, hvor aktive vi er og hva slags mat vi spiser. 

Anbefalt daglig væskeinntak for kvinner er to liter. Kvinner som ammer bør drikke 7 dl ekstra. Det daglige væskeinntaket kan dekkes av ulike drikker, men vann er den beste tørstedrikken

I det øyeblikket du har for lite væske i kroppen aktiveres tørstemekanismen og da bør du lytte til kroppen. Det beste er å sørge for å holde deg jevnt hydrert gjennom dagen. I det du føler tørste så henger du egentlig litt bakpå med væskeinntaket

Penere hud 

I tillegg til å holde kroppen hydrert er vann også med på å holde huden frisk og glødende, samtidig som det kan bidra til å redusere både urenheter og kviser. Siden hudcellene våre inneholder mye vann vil den holde seg myk og fuktig når du opprettholder væskebalansen og du vil dermed se strålende ut. 

Huden vår fungerer som en barriere for væsketap, samtidig som vannet i kroppen hjelper til med å fjerne avfallsstoffer. Når vi blir varme og svetter, kommer væsken ut gjennom huden. Ved dehydrering blir huden både slappere og mattere og vil dermed også se tynnere ut. Fine linjer og rynker vil også bli mer synlige når du mangler vann.

Sliter du med cellulitter vil rikelig med vann hjelpe til med å redusere synligheten, siden slagg-og avfallsstoffer fjernes.

Mer energi

Ofte kan årsaken til at du føler seg trett og sliten komme av væskemangel. Når du er dehydrert vil konsentrasjonen svekkes, koordinasjonen og reaksjonstiden vil også bli dårligere. I tillegg kan man fort få hodepine hvis man drikker for lite gjennom dagen.  

Vann er med å gi energi til musklene og når du ikke opprettholder væskebalansen i kroppen vil musklene bli fortere slitne. Når du trener så mister du væske fordi du svetter, da vil også prestasjonsevnen din svekkes. 

Få kontroll på vekten

Drikker du nok vann gjennom dagen, vil du hjelpe kroppen å holde kontroll på vekten. Vannet i seg selv gir ikke vekttap, men det fyller magen og øker dermed metthetsfølelsen. Bytt ut brusen med vann så vil du også spare kalorier.

Hold deg frisk 

Vann er kjent for å hjelpe nyrene til å jobbe bedre. Kroppsvæskene transporterer avfallsstoffer inn og ut av cellene. Når kroppen får for lite væske får nyrene problemer med å gjøre jobben sin og man får økt risiko for sykdommer. 

I tillegg inneholder både slimhinnene i munnen, halsen og nesen antistoffer som skal bekjempe virus og bakterier. Drikker du for lite vann vil slimhinnene tørke ut og bli mer mottakelige for infeksjoner som kan gi blant annet forkjølelse. 

God tarmhelse

Ved å drikke nok vann opprettholder du også enkelt tarmens funksjoner. Med inntak av for lite vann kan du risikere forstoppelse, som er svært ubehagelig. Ha alltid med deg en flaske vann og fyll den jevnlig. Det vil hjelpe deg så du drikker nok gjennom dagen.

Beste tørstedrikk

Vann er den beste og viktigste tørstedrikken, men har du problemer med å drikke vann kan du drikke annen væske også, så lenge det ikke er alkohol. Da vil kroppen skille ut mer væske enn hva som er bra for deg, og gjøre deg dehydrert i stedet.

Du kan med fordel også styre unna store mengde med juice og brus. Da får du i deg unødvendig mye sukker som igjen kan ha innvirkning på både vekten og humøret. 

Husk å drikke ekstra på dager hvor det er varmt eller når du skal være i fysisk aktivitet. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *