Derfor har menstruasjonskopp blitt så populært

Å ta vare på helsen vår og miljøet har blitt stadig viktigere, og dette gjelder også når det gjelder menstruasjonshygiene. Mensstruasjonskopper har blitt stadig mer populære som et bærekraftig og praktisk alternativ til tamponger og bind. Men hva er egentlig en menstruasjonskopp, og hvorfor bør du vurdere å bruke en?

Hva er en menstruasjonskopp?

En menstruasjonskopp, også kjent som en menskopp eller menstrualkopp, er en liten, bøyelig kopp laget av medisinsk silikon eller gummi som brukes til å samle menstruasjonsblod. Koppene er designet for å plasseres inne i skjeden, der de former seg etter kroppens konturer og oppsamler blodet i stedet for å absorbere det slik tamponger gjør.

Hvorfor velge en menstruasjonskopp?

Det er flere fordeler med å velge en menstruasjonskopp både fra et miljøvennlig aspekt til det hygieniske aspektet. Mensstruasjonskopper er et bærekraftig valg siden de varer i flere år med riktig pleie og vedlikehold. De genererer minimalt med avfall sammenlignet med engangsprodukter som tamponger og bind.

Selv om menstruasjonskopper kan virke dyrere første gand du kjøper dem, vil de på lang sikt være mye mer økonomiske da de kan vare i opptil 10 år med riktig vedlikehold.

Mange kvinner finner menstruasjonskopper mer behagelige å bruke enn tamponger og bind. Koppene føles for mange mindre krevende og kan holde mer væske, noe som betyr færre turer til badet.

En menstruasjonskopp anses for å være svært praktisk siden den kan brukes i opptil 12 timer før den må tømmes. Dette gjør den ideell for deg med en travel livsstil, eller for deg som ikke har tilgang til et toalett i løpet av dagen. Det kan være verdt å merke seg at hvor lang tid det tar mellom hver gang du må bytte kopp avhenger av hvor sterke blødninger du har.

Hvordan bruke en menstruasjonskopp?

Bruken av en menstruasjonskopp kan virke litt skremmende i begynnelsen, men med litt trening blir det raskt en vanesak. En menstruasjonskopp blir helt tett når den plasseres riktig siden det oppstår en form for vakum. Dette vakumet brytes når du klemmer nederst på koppen før det trekkes ut av skjeden.

  1. Start med å vask hendene grundig med såpe og vann.
  2. Klem sammen koppens åpning slik at den blir mindre og lettere å sette inn.
  3. Plasser koppens åpning mot skjeden og skyv den forsiktig inn til den sitter komfortabelt på plass.
  4. Kontroller at koppens kant er helt utvidet inne i skjeden for å sikre en tettsittende passform for å  unngå lekkasjer.
  5. Etter 8-12 timer, fjern koppen forsiktig ved å klemme sammen bunnen for å bryte tetningen før du trekker den ut.

Tips for bruk av menstruasjonskopp

Som med alt annet som skal føres inn i skjeden er det viktig med godt renhold. Vask derfor koppene grundig med varmt såpevann før og etter hver bruk. Øv deg noen ganger på å føre koppen inn i skjeden slik at du er godt forberedt når den skal brukes. Vær tålmodig og bruk litt tid til å bli kjent med menstruasjonskoppen. Alt føles ofte litt skummelt første gang, men med litt trening så går det som regel greit.

Lykke til. Dette er ikke så vanskelig som du kanskje frykter og du kommer til å ha glede av å aldri stresse med om du har bind og tamponger tilgjengelig. Med en menstruasjonskopp har du alltid det du trenger i nærheten når det månedlige melder sin ankomst.

Her kan du se nærmere på menstruasjonskopper og vurdere om det er noe for deg.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *