Hvordan håndtere rykninger i øyet?

Ryckningar i ögat

Vi har alle opplevd det- den lille irriterende rykningen i øyet som kommer fra ingensteds. Denne ufrivillige muskelsammentrekningen, som oftest i øyelokket, kan føles merkelig og i blant uroe den som opplever det. Men hva er det som er årsaken til dette fenomenet og bør du være urolig? 

Hva er rykninger i øyet?

Rykninger i øyet, medisinsk kjent som myokymi, er små ufrivillige spasmer i musklene rundt øyet, spesielt i øyelokket. Disse rykningen er som regel helt ufarlige og kan vare i alt fra noen minutter til flere dager.

Hva forårsaker rykninger i øyet?

Det finnes flere potensielle grunner til rykninger i øyet, og selv om det kan være ubehagelig er det som regel ikke farlig. Noe av det som kan forårsake rykninger i øyet er alt fra tretthet til anstrengelse og for mye koffein. 

Trøtthet

Mangel på søvn kan være en av de største årsakene til rykninger i øyet. Når kroppen er trøtt øker spenningen i musklene, noe som kan føre til ufrivillige rykninger. Derfor er det viktig å sørge for regelmessig søvn med de anbefalte 7-9 timene med hvile hver natt. 

Anstrengelse av øyet

I en digitalisert verden tilbringer mange av oss timer foran ulike skjermer. Noe som kan lede til tretthet og anstrengelse av øyet. For mye skjermtid, spesielt på små enheter som mobiltelefoner, kan spenne øyemusklene og resultere i rykninger. 

Koffein

En kopp kaffe kan være en nødvendig start på dagen for mange, men overdreven inntak av koffein kan være en medvirkende årsak til øyerykninger. Om du merker en økning i rykningene rundt øyet kan det være verdt å overveie ditt daglige koffein inntak. 

Stress

Kroppen reagerer på stress på mange måter og en av dem kan være rykninger i øyet. Stress kan påvirke kroppens nervesystem, noe som kan føre til ufrivillige muskelsammentrekninger. 

Alkohol

Selv om et glass vin nå og da sjelden fører til problemer har noen mennesker rapportert om en økning av øyerykninger etter inntak av alkohol. Dette kan være på grunn av alkoholens dehydrerende effekt, eller dens innvirkning på nervesystemet.  

Næringsmangel

Kroppen vår trenger en balanse av vitaminer og mineraler for å fungere optimalt. Mangel på spesifikke næringsstoffer som blant annet magnesium kan være en årsak til øyerykninger. Det kan være verdt det å inkludere mer næringsrik mat i kosten din, eller diskutere med en lege om å tilføre kosttilskudd. 

Trenger jeg å bekymre meg?

I de fleste tilfeller er rykninger i øyet helt ufarlig og kommer til å gå over av seg selv uten behandling. Det kan likevel være en idé å gå gjennom livsstilen og gjøre eventuelle endringer hvis du tror at noen av de ovenstående årsakene kan være relevante for deg. 

Hvis rykningene fortsetter i flere uker, forstyrrer synet ditt eller du merker andre symptomer som hevelse rundt øyet bør du kontakte lege eller en øyespesialist for en undersøkelse. 

Selv om øyerykninger kan være irriterende er det sjeldent et tegn på et alvorlig medisinsk problem. Lytt til kroppen din, gi øynene dine den hvilen de trenger og husk å ta vare på helsen din slik at du reduserer risikoen for uønskede øyerykninger. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *