Slik forebygger du akne

Akne er et vanlig hudproblem og påvirker mennesker i alle aldre. Effektiv forebygging og håndtering av akne handler om både god hudpleie og kunnskap om hvordan kostholdet vårt påvirker huden vår. Mye kan gjøres med et godt kosthold og gode hudpleierutiner, men av og til må det sterkere midler til å for å bot med uren hud og akne. Er du i tvil om det gjelder deg? Ta en tur til fastlegen din og han/hun vil hjelpe deg. I enkelte tilfeller krever det ekstra hjelp fra en hudlege for å bli kvitt alvorlig akne.

Hudpleierutine

For å opprettholde en fin og jevn hud er det viktig at du har fokus på gode hudpleierutiner. Enkelte føler kanskje det holder med litt vann i ansiktet morgen og kveld, men huden krever gjerne litt ekstra omsorg og kjærlighet. Sørg for å rengjøre huden din jevnlig og bruk et mildt renseprodukt til å rengjøre ansiktet to ganger om dagen. Det vil hjelpe deg med å fjerne olje, døde hudceller og annet som er med på å tette porene i huden. 

Bruk produkter som passer til din hudtype

For å få best mulig resultat bør du sørge for å bruke hudpleieprodukter som er tilpasset huden din. Har du fet hud bør du bruke produkter som er merket med «ikke-komedogene». Dette er produkter som ikke tetter til porene. Er du usikker på hvilke produkter som passer til din hud? Ta kontakt med en hudspesialist.

Vær forsiktig med bruk av sminke

Ikke bruk for mye sminke og fjern alltid sminken før du skal legge deg. Make-up kan være med å bidra til tette porer og gi utbrudd av akne. Når huden ikke får puste vil den sette i gang en prosess som kan gi utbrudd av uren hud. Husk at enkelte produkter også alene kan gi akne og uren hud. Bruk lette produkter slik at ikke porene blir tettet helt igjen gjennom dagen.

Unngå å ta deg deg i ansiktet

Hendene dine er fulle av både bakterier og fett, så prøv å ta deg minst mulig i ansiktet gjennom dagen. Ved å berøre ansiktet mye kan du risikere å spre bakterier og irritere huden. 

Beskytte huden mot solen

Solens UV- stråler kan faktisk bidra til å forverre akne og samtidig gjøre arr etter akne mer synlig. Bruk solbeskyttelse og unngå lange perioder i direkte sollys

Kosten din påvirker huden

Akne kan forverres av hva vi spiser og noen matvarer har vist seg å ha en tendens til å forårsake eller forverre akne mer enn andre. Her er noen av matvarene som du bør være litt forsiktig med.

Snacks

Matvarer med høy glykemisk indeks finner du i blant annet hvitt brød, potetgull og snacks som har høyt innhold av sukker. Høy GI kan være med på å forårsake inflammasjon og hormonelle endringer som kan gi akne. Prøv å velge matvarer med lav GI som fullkornsprodukter og belgvekster. 

Melkeprodukter

Enkelte studier antyder at melkeprodukter, spesielt skummet melk, kan være knyttet til akne. Dette skyldes hormoner og vekstfaktorer i melken som kan stimulere til utbrudd.

Raske karbohydrater

Matvarer som har et høyt innhold av raske karbohydrater som godterier og brus kan påvirke blodsukkernivået og øke risikoen for akne. 

Mat med høyt fettinnhold

Selv om det ikke finnes sterke bevis som direkte forbinder fet mat med akne, kan et overdrevent inntak av mat med høyt fettinnhold bidra til andre helseutfordringer som indirekte kan bidra til å påvirke huden vår. 

Sjokolade

Med tanke på hvilken innvirkning sjokolade har på huden vår og forekomsten av akne så er forskningen litt uklar. Noen studier har vist at sjokolade kan være med på å bidra til akne, spesielt hvis den inneholder mye melk og sukker.

Stress trigger akne

Høye nivåer av stress i kroppen vår kan ha en betydelig innvirkning på huden. Stress kan føre til økt oljeproduksjon i huden som igjen kan bidra til utvikling av akne. En effektiv håndtering av stress bør derfor være en viktig del av din daglige helseplan, både for den generelle helsen og for huden. 

Det finnes flere metoder som kan hjelpe deg med å redusere stress slik som yoga, meditasjon, jevnlig mosjon og hobbyer som hjelper deg å slappe av. 

Profesjonell hjelp for akne

Hvis problemene med akne ikke bedres bør du vurdere å konsultere med en hudlege. De tilbyr behandlinger som tilpasses din hudtype og ditt akne problem. 

Husk at alle mennesker har unik hud og hva som fungerer for en person fungerer ikke alltid for en annen. Ha tålmodighet og prøv deg frem med ulike metoder slik at du finner den som passer best for deg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *