Derfor bør alle bruke solkrem

Når solen skinner og temperaturen stiger, er det viktig å huske på å beskytte huden din mot de skadelige virkningene av UV-stråler. Solkrem er en uunnværlig del av hudpleierutinen din og kan bidra til å forebygge alt fra å bli solbrent til tidlig aldring og hudkreft. Det er flere fordeler med å bruke solkrem og du kan bruke solkrem i både ansiktet og på kroppen. Husk at du bør bruke solkrem i ansiktet som er laget for ansiktet. Bruk gjerne også solfaktor på leppene og over leppene, og sunblock på utsatte steder i ansiktet, da slipper du å få mørke skygger fra solen.

Det er en myte at du ikke blir brun når du bruker solkrem. Du blir like brun men du kan oppholde deg lenger i solen uten å bli solbrent. Du bør også bruke solkrem på dager hvor det er overskyet. Hvis du ikke skal på stranden, men kun gjøre små ærend hvor du er litt frem og tilbake i solen kan du med fordel sørge for å bruke sminke med solfaktor.

UV-stråler

UV-stråler kommer i to former: UVA og UVB. Begge typer stråler kan forårsake skade på huden, som solbrenthet, tidlig aldring og økt risiko for hudkreft. UVA-stråler kan trenge dypere inn i huden og forårsake langvarige skader, mens UVB-stråler kan føre til akutte skader som solbrenthet. Husk at barn også bør bruke solkrem, og da gjerne med en høy faktor. Ved å smøre barnet ditt jevnlig vil du også bidra til å forebygge skader på huden også i voksen alder.

UV-stråler og overskyet vær

Mange av oss har en tendens til å tro at solkrem bare er nødvendig når solen skinner sterkt og himmelen er klar og blå. Imidlertid er det viktig å vite at UV-strålene fra solen kan trenge gjennom skyene, selv når det er overskyet vær. Faktisk kan opptil 80% av UV-strålene trenge gjennom skyene. Selv om UVB-stråler reduseres noe av skydekket, kan UVA-stråler fortsatt nå huden og forårsake skade. Det er derfor fortsatt nødvendig å bruke solkrem selv når det er overskyet vær for å beskytte huden mot skadelige UV-stråler.

Unngå å bli solbrent

En av de mest åpenbare fordelene ved å bruke solkrem er beskyttelse mot å bli solbrent. UVB-stråler fra solen kan forårsake skader på hudens øverste lag, noe som fører til rødhet, smerte og flassing av huden. Solkrem med tilstrekkelig SPF, solfaktor, kan bidra til å forhindre at du blir solbrent ved å blokkere eller absorbere disse skadelige strålene.

Forebygging av tidlig aldring

UV-stråler kan i tillegg til solbrenthet også føre til tidlig aldring av huden. De kan være med på å bidra til rynker, fine linjer, og pigmentflekker. Langvarig eksponering for solen uten tilstrekkelig beskyttelse kan føre til nedbrytning av kollagen og elastin i huden, noe som resulterer i tap av fasthet og elastisitet. Ved å bruke solkrem daglig, spesielt på eksponerte områder som ansikt, hals og hender, kan du bidra til å redusere risikoen for tidlig aldring og opprettholde en sunn og ungdommelig hud.

Reduser risikoen for hudkreft

En av de viktigste fordelene med å bruke solkrem er forebygging av hudkreft. Overdreven eksponering for UV-stråler er en av de største risikofaktorene for utvikling av hudkreft, både basalcelle- og plateepitelkarsinom, samt den mer alvorlige formen for hudkreft, malignt melanom. Ved å beskytte huden din mot solen med solkrem, kan du redusere risikoen for å utvikle disse potensielt livstruende formene for kreft. Husk å følge nøye med på huden din og sjekk gjerne nye føflekker eller endringer i huden.

Hva bør du tenke på når du velger solkrem?

Det finnes en mengde solkremer på markedet og jo høyere solfaktor du bruker, jo lenger kan du oppholde deg i solen. Husk at huden etter en lang vinter har veldig lett for å bli solbrent, så smør deg ofte og tilbring tiden din gradvis i solen. Beskytt deg gjerne med en genser og en solhatt og unngå de timene på dagen hvor solen er sterkest.

Når du velger solkrem bør du sørge for å velge en bredspektret formel som beskytter mot både UVA- og UVB-stråler. Velg en solkrem med minimum SPF 30 og sørg for å påføre rikelig med solkrem jevnlig, spesielt på eksponerte områder som ansikt, nakke og hender. Påfør solkrem minst 15-20 minutter før du går ut i solen, og sørg for å påføre på nytt hver 2-3 time eller etter svømming og trening. Med en solkrem med en SPF på minst 30 sørger du for omfattende beskyttelse mot solens skadelige virkning.

Hvis du skal bade eller svetter mye bør du velge en solkrem som er vannfast for å sikre at den holder seg effektiv selv under fuktige forhold. Påfør solkrem jevnlig, spesielt etter du har badet eller trent.

Solkrem fra i fjor?

Har du solkrem igjen fra i fjor? Ikke bruk den, men kjøp heller ny solkrem. Mange av de beskyttende egenskapene forsvinner fra det ene året til det andre og du kan oppleve å bli brent selv om du har smurt deg. Husk at du kan gjerne bruke solkrem hele året, og da gjerne som en del av din daglige make-up rutine.

Det er bevist at huden kan bli utsatt for tidlige aldringstegn hvis man oppholder seg mye i solen uten å bruke solkrem. Men det viktigste med å bruke solkrem er å beskytte huden mot hudkreft. Solen er ekstra sterk på våren og midt på dagen, så sørg for å kle deg godt, samtidig som du smører deg jevnlig med solkrem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *