Hva er periodisk faste og hva er det godt for?

Du har kanskje hørt om det, periodisk faste. Dette fenomenet som har blitt ekstremt populært den siste tiden sies å kunne bidra til en slankere kropp og en bedre helse. Men hva er egentlig periodisk faste? Dette er en form for spiseplan som veksler mellom perioder hvor du faster og perioder hvor du kan spise.

Det er ulike metoder for periodisk faste med alt fra 16/8-metoden, hvor du faster i 16 timer og spiser i løpet et 8-timers vindu, eller 5:2-dietten, som innebærer normalt matinntak i fem dager av uken og redusert kaloriinntak på de to andre dagene. Du kan også øke perioden hvor du faster og redusere «spise vinduet», men er dette helt nytt for deg er 16-8 en start som er mer enn godt nok. Noen velger også 14-10, hvor du faster i 14 timer og spiser i løpet av ti timer.

Slik fungerer det

Det skal være flere helsefordeler ved å følge en plan med periodisk faste. Dette skal etter sigende hjelpe med både vekttap og bedre blodsukkernivåene ved å senke blodsukkeret og bedre hukommelsen. Nyere forskninger antyder også at periodisk faste kan bidra til et lengre liv og bedre helse.

Med periodisk faste baserer matinntaket seg på når du spiser, snarere enn hva du spiser. Men det er greit å vite at selv om du faster bør du spise sundt. Inntak av kun fett og kaker vil ikke gi de største helsefordelene kun fordi du faster, men kaloriinntaket vil automatisk begrense seg siden du har et mindre vindu i løpet av dagen hvor du spiser.

Det er ikke uten grunn at fasting har blitt så populært, og mange melder om kiloer som raser av og økt energi. Det er viktig å huske på at selv om du har et tidsvindu på 8 eller 10 timer hvor du kan spise, så hjelper det lite hvis du kun spiser snacks og kaloririk mat. For best effekt av  bør du spise sunn og næringsrik mat, samt holde kroppen i bevegelse.

Helsefordeler med periodisk faste

Mange tyr til periodisk faste for vekttap, og med god grunn. Ved å begrense antall timer gjennom dagen hvor du spiser, reduseres ofte det totale kaloriinntaket uten at man trenger å telle kalorier. Kroppen begynner også å brenne fett for å få energi i stedet for sukker, noe som vil føre til redusert fettmasse. Periodisk faste kan være med å bidra til vekttap og fettreduksjon siden du med periodisk faste automatisk begrenser inntaket av kalorier, samtidig som du øke forbrenningen i perioden du faster.

Forbedret insulinsensitivitet

Periodisk faste kan forbedre kroppens evne til å regulere blodsukkeret, ved å senke blodsukkernivået og forbedre insulinsensitiviteten. Dette er spesielt viktig for forebygging og håndtering av type 2-diabetes.

Bra for hjertet

Forskning antyder at periodisk faste kan bidra til å bedre hjertets helse ved å redusere flere risikofaktorer for hjerte- og karsykdommer. Periodisk faste kan blant annet hjelpe til med å senke blodtrykket og bedre kolestrolnivået.

Cellereparasjon

Noe av det mest imponerende med fasting er de biologiske fordelene. Det er bevist at det kan oppstå en prosess der celler rydder opp i ødelagte deler i kroppen og bidrar til å fjerne dårlig fungerende proteiner, samt bidra til å bekjempe cellealdring. Dette kan være med på å forbedre cellenes funksjonalitet og øke levealderen.

Bra for hjernen

Periodisk faste kan ha positive effekter på hjernen ved å fremme nevrale nettverk, øke produksjonen av nevrotransmittere, redusere betennelse, og til og med stimulere til vekst av nye nevroner. Dette kan føre til bedre kognitiv funksjon og en lavere risiko for nevrodegenerative sykdommer.

Bedre muskelstyrke

Faste har også i mange tilfeller vist seg å gi en betydelig økning av veksthormon nivåene. Dette er viktig for vekst, metabolisme og vekttap, samt økning av muskelstyrke.

Periodisk faste er for mange enkelt å implementere i hverdagen i tillegg til at det kan tilpasses hver og en sin livsstil. Det er også vist at mange rapporterer om en bedret psykisk helse ved hjelp av periodisk faste.

Slik gjennomfører du periodisk faste

Det er ikke så vanskelig å gjennomføre en periodisk faste som du kanskje frykter. For mange holder det å kutte ut frokosten og la fasten gå frem til du skal spise lunsj. Det første du bør begynne med er derfor å finne det tidsvinduet hvor det passer best for deg å spise. Selv om du faster bør du sørge for å planlegge sunne måltider slik at du får i deg nok næringsstoffer gjennom dagen.

Husk å lytte til kroppens signaler og drikk nok væske som vann. Det kan ta litt tid for kroppen din å tilpasse seg nye spisevaner, men det er ikke farlig å kjenne på følelsen av sult, men det er viktig at du spise riktig mat når du spiser. Kostholdet ditt bør inneholde godt med proteiner som du finner i blant annet kylling, kjøtt, fisk og bønner.

Alt passer ikke alle

Periodisk faste kan tilby mange potensielle helsefordeler, fra vekttap til forbedret metabolsk helse. Imidlertid er det viktig å huske på at dette ikke er for alle. Som med enhver livsstilsendring, er nøkkelen til suksess å finne den tilnærmingen som er enkel for deg å gjennomføre. Jo vanskeligere det føles, jo vanskeligere blir det å gjennomføre endringene over tid.

Selv om fasting i x-antall timer har vist seg å fungere godt for mange er det viktig å huske på at dette ikke er noen kvikk fix. Du må fortsatt gjøre jobben og sørge for et velbalansert kosthold.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *